9 Punca Keguguran Rambut Dan Cara Mengatasinya

9 Punca Keguguran Rambut Dan Cara Mengatasinya

  • Post author:
  • Post category:Kesihatan

Selalu tak..bila anda mandi anda terlihat ..

Rambut BERGUMPAL di lantai bilik air? 

.

Bila sikat rambut melekat segenggam rambut?

Buka tudung jer ada rambut gugur..?

Kulit kepala selalu GATAL dan..

Bila garu-garu ada KELEMUMUR??

Itu tandanya anda ada masalah:

1.Keguguran rambut yang teruk dan

2. Kulit kepala yang sensitif atau tidak sihat

.

Baca lanjut

================

PUNCA MASALAH KEGUGURAN RAMBUT DAN 

KULIT KEPALA JADI SENSITIF

==================

1. TEKANAN FIZIKAL

Rambut mempunyai kitaran hayat yang diprogram: fasa pertumbuhan, fasa rehat dan fasa gugur. Apabila anda stress, ia dapat menganggu kitaran rambut, menyebabkan lebih banyak rambut ke dalam fenomena gugur. Contoh tekanan fizikal seperti kemalangan, pembedahan atau penyakit yang teruk.

2. KEHAMILAN

Kehamilan juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Kehilangan rambut yang berkaitan dengan kehamilan dilihat lebih kerap selepas bayi dilahirkan dan bukan semasa mengandung. Kehamilan adalah satu lagi contoh tekanan fizikal.

3. AMBIL VITAMIN A TERLALU BANYAK

Suplemen vitamin atau vitamin yang berlebihan boleh mencetuskan keguguran rambut. Nilai harian vitamin A adalah 5,000 Unit Antarabangsa (IU) sehari untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 4 tahun; Suplemen boleh mengandungi 2,500 hingga 10,000 IU.
 

4. KEKURANGAN PROTEIN

Sekiranya anda tidak mendapat protein yang cukup dalam diet anda, tubuh anda mengambil protein dengan mematikan pertumbuhan rambut. Ini boleh berlaku kira-kira dua hingga tiga bulan selepas penurunan dalam pengambilan protein.

5. UBAT-UBATAN

Sesetengah kelas ubat-ubatan lain juga boleh menggalakkan keguguran rambut. Lebih umum di antara mereka adalah ubat cair darah tertentu dan ubat tekanan darah yang dikenali sebagai beta-blockers. Ubat-ubatan lain yang mungkin menyebabkan keguguran rambut termasuk methotrexate (digunakan untuk merawat keadaan reumatik dan beberapa keadaan kulit), litium (untuk gangguan bipolar), ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) termasuk ibuprofen, dan mungkin antidepresan.

6. TEKANAN EMOSI

Tekanan emosi bukan faktor kuat yang menyebabkan keguguran rambut berbanding tekanan fizikal, namun  ia boleh berlaku, contohnya, dalam hal seperti perceraian, kematian orang yang disayangi, ataupun ketika menjaga orang sakit. Tekanan emosi tidak semestinya menjejaskan keguguran rambut tetapi mungkin memburukkan lagi masalah yang sudah sedia ada.

7. ANEMIA

Hampir satu dalam 10 wanita berumur 20 hingga 49 mengalami anemia akibat kekurangan zat besi (jenis anemia yang paling biasa), yang merupakan penyebab mudah kehilangan rambut. Doktor anda perlu melakukan ujian darah untuk menentukan jika anda mempunyai jenis anemia ini.

8. TURUN BERAT DRASTIK

Kehilangan berat badan secara tiba-tiba adalah satu bentuk trauma fizikal yang boleh menyebabkan rambut menipis. Di sini kita nampak kesan negatif bila terlalu cepat ingin turunkan berat badan.

9. OVERSTYLING

Gaya rambut dan rawatan rambut bertahun-tahun boleh menyebabkan rambut anda gugur. Contoh-contoh gaya ekstrem termasuk braids ketat, weaves rambut atau baris jagung serta pelindung kimia untuk meluruskan rambut anda, rawatan minyak panas atau apa-apa jenis bahan kimia yang keras atau tinggi. Kerana amalan ini sebenarnya boleh menjejaskan akar rambut, rambut anda mungkin tidak akan tumbuh kembali.
 

=========

8 PETUA ATASI KEGUGURAN RAMBUT

============

1. Amalkan pemakanan yang seimbang. Kurangkan makanan berlemak dan berminyak.

2. Elakkan gaya rambut yang mengikat dengan ketat, seperti braids atau ekor kuda.

3. Elakkan berpusing, menggosok atau menarik rambut anda secara paksa.

4.Rawat rambut anda dengan perlahan semasa mencuci dan memberus gigi. Sikat sikat bergigi boleh membantu mencegah rambut keluar.

5.Elakkan rawatan keras seperti penggelek panas, besi lencong, rawatan minyak panas dan kekal. 

6. Apabila di bawah matahari, pakai topi atau gunakan pelindung matahari dengan SPF sebanyak 30 atau lebih untuk mengelakkan kerosakan matahari pada kulit kepala. 

7. Gunakan produk penjagaan rambut. Produk penjagaan rambut atau perm dapat membuat rambut kelihatan lebih tebal. 

8. Elakkan produk yang mengandungi Paraben, SLS, & SLES di dalam shampoo.

9. Gunakan shampoo organic based seperti Shampoo RATU

Punca-keguguran-rambut-02

Bagaimana RATU mampu membantu menyelesaikan masalah keguguran rambut dan masalah kulit kepala sensitif anda?

Ratu adalah kompleks ekstrak tumbuhan terdiri daripada 11 Herba Oriental.

Ia memberikan kesan anti-radang dan meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala yang membantu cegah rambut gugur dan menipis. 

Punca-keguguran-rambut-01

Info lanjut>> Shampoo Ratu